divendres, 3 d’agost del 2012

Melmelada de tomàquet

Ingredients:

  • 1 kg de tomàquets pelats i sense llavors.
  • 450 g de sucre 
  • el suc d'una llimona
  • 1 polsim de sal
  • 2 fulles de llorer
Elaboració:
  1. Als ingredients veieu que parlo de tomàquets pelats i sense llavors. En el meu cas, aquest pes de tomàquets nets equivalia a 1,4 kg de tomàquets però això sempre depèn de moltes coses: mida dels tomàquets, maduració, etc. Per tant, no us prengueu aquesta equivalència massa seriosament. El que compta és el pes dels tomàquets pelats i sense llavors.
  2. Per pelar els tomàquets: sempre sento a dir que es millor fer una creu a la base i escaldar-los per poder-los pelar bé. Em sembla que això ho he fet una vegada només. Normalment, si el tomàquet és ben madur i teniu un ganivet esmolat no costa massa pelar-los i us podeu saltar l'escaldat i així, de passada, estalviem energia.
  3. Un cop tingueu els tomàquets preparats, talleu-los a trossets petits i peseu el sucre (normalment es fa servir com a mesura el pes de la fruita/verdura: la meitat del seu pes és el que s'ha d'afegir de sucre. Però, com tot, va a gustos... jo en vaig posar una miqueta menys del que seria la norma general). No us recomano que us allunyeu massa d'aquestes proporcions perquè si no la conserva no es faria bé i hi podrien créixer microorganismes.
  4. En un cassó, poseu els tomàquets, el sucre i el suc de llimona i comenceu a escalfar-ho a foc baix. Aneu remenant-ho sovint.
  5. De seguida veureu que els tomàquets deixen anar molta aigua i que comencen a bullir. Heu de deixar que els tomàquets es "beguin" aquesta aigua. No us puc donar temps exactes ja que hi ha massa factors que hi poden intervenir... Si hi voleu afegir espècies per aromatitzar la melmelada, ara és el moment. Jo hi vaig posar un parell de fulles de llorer.
  6. Quan veieu la melmelada comença a tenir textura de melmelada, és dir, s'ha espessit i s'ha tornat brillant, és el moment de treure-la del foc. Recordeu de treure, si voleu, les fulles de llorer i de posar-hi un polsimet de sal per potenciar el sabor.
  7. Mentre es cou la melmelada, podeu anar esterilitzant els pots. Jo primer els rento molt bé un parell de vegades amb aigua i sabó i després els poso destapats (les tapes també les bullo) en un cassó amb aigua freda i els faig bullir uns cinc minuts.
  8. Quan apago el foc de la melmelada apago el foc dels pots. Amb molta cura i amb l'ajuda d'unes pinces, agafo els pots, els buido d'aigua i els poso sobre un drap de cuina net.
  9. De seguida omplo els pots amb la melmelada encara calenta. Els omplo ben plens, a uns 3-5  mm de la vora, després trec les tapes de l'aigua calenta, les escorro i tapo de seguida els pots. 
  10. Ara només cal deixar refredar els pots. Fent aquests passos, no caldria tornar a bullir els pots plens, però si us heu de quedar més tranquils, endavant!!!


2 comentaris:

  1. Realment no cal bullir els pots si poses la melmelada en calent, l'única cosa que faria de més és girar els pots fins que es refredin.
    Una altra cosa a tenir en compte són les tapes, han d'estar perfectes, per estar-ne segurs es poden comprar a les ferreteries.
    El toc de llorer està molt bé.

    ResponElimina
  2. Avui mateix ho provo, ara que els tomàquets estan ben madurs! A veure com queda, segur que bonissima!

    ResponElimina